• PATÊ PROTEICO DE CENOURA

    Patê Proteico de Cenoura Receita fácil, prática e gostosa que vai te ajudar a ter proteína no café da manhã e lanches intermediários também!😋 Ingredientes: 5 cenouras médias 🥕 225g de tofu firme sem a água 2 dentes de alho 🧄 ½ limão 🍋 2 colheres de sopa de azeite extravirgem 1 colher de sopa de shoyu sem corante caramelo 1 colher de chá de sal marinho🧂 1 colher de chá de cebolinha ...
  • MOLHO DE IOGURTE COM HORTELÃ

    Molho de Iogurte com Hortelã Esse molho é extremamente fácil, fica uma delícia para comer com salada 🥗 e também maravilhoso para comer com um grelhado ou carne assada, churrasco ou por cima de uma torradinha, um pão sírio. Você vai amar ❤️ Ingredientes: 1 xícara de iogurte natural sem sabor 2 colheres de sopa de azeite extra virgem 🥄 ½ limão espremido 🍋 2 a 3 ramos de hortelã picado 1 colher de ...
  • OVOS NO PURGATÓRIO

    Ovos no purgatório Essa receita é uma ótima opção para sair da mesmice e preparar seu jantar rápido, prático e delicioso! 😋😋 Ingredientes: 2 ovos 🍳 1 lata de tomates pelados em cubos de 400g ¼ de pimentão vermelho picado ½ cebola picada 🧅 1 dente de alho picado 🧄 2 colheres de sopa de azeite ½ colher de chá de orégano seco 1 pitada de pimenta calabresa seca Sal a gosto 🧂  Modo ...
  • Discussão Científica – Dieta Low Fodmap no SII – Profª Silvia Ferolla – Artigo 21

    The Relationship between Low Serum Vitamin D Levels and Altered Intestinal Barrier Function in Patients with IBS Diarrhoea Undergoing a Long-Term Low-FODMAP Diet: Novel Observations from a Clinical Trial Abstract: Decreased serum vitamin D (VD) levels have been associated with gastrointestinal (GI) disorders, including irritable bowel syndrome (IBS). VD can also modulate the intestinal barrier. Given the link between the GI barrier’s ...
  • Discussão Científica – Dieta Low Fodmap no SII – Profª Silvia Ferolla – Artigo 20

    REVIEW ARTICLE Re-challenging FODMAPs: the low FODMAP diet phase two Abstract The low fermentable, oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols (FODMAP) diet has good evidence for use in the treatment of patients with irritable bowel syndrome. Importantly, patients are encouraged not to remain on a strict low FODMAP diet long-term, and many patients maintain symptom improvement with a relaxed, moderate FODMAP restriction. ...
  • Discussão Científica – Dieta Low Fodmap no SII – Profª Silvia Ferolla – Artigo 19

    Small Intestinal Bacterial Overgrowth—Pathophysiology and Its Implications for Definition and Management  Abstract The concept of small intestinal bacterial overgrowth (SIBO) arose in the context of maldigestion and malabsorption among patients with obvious risk factors that permitted the small bowel to be colonized by potentially injurious colonic microbiota. Such colonization resulted in clinical signs, symptoms, and laboratory ...
  • Discussão Científica – Dieta Low Fodmap no SII – Profª Silvia Ferolla – Artigo 18

    Neurotransmitter and Intestinal Interactions: Focus on the Microbiota-Gut-Brain Axis in Irritable Bowel Syndrome Abstract Irritable bowel syndrome (IBS) is a functional gastrointestinal disorder of unknown etiology. IBS is caused by a disruption in the gut-brain axis. Given the importance of the gut microbiota in maintaining local and systemic homeostasis of immunity, endocrine, and other physiological processes, the microbiota-gut-brain ...
  • Discussão Científica – Dieta Low Fodmap no SII – Profª Silvia Ferolla – Artigo 17

    Optimizing educational methods for the low FODMAP diet in disorders of gut–brain interaction: A feasibility randomized controlled trial  Abstract Background: A diet low in fermentable oligo-saccharides, di-saccharides, mono-saccharides and polyols (low FODMAP diet) is complex and clinical effectiveness is achieved with dietitian-led education, although dietitian availability in clinical practice varies. This study aimed to assess the ...